poniedziałek, 20 kwietnia 2015

masala chai

Masala chai to jeden z moich ulubionych napojów na zimne dni. Ten indyjski napar przyrządzany jest na bazie mleka, herbaty i przypraw.

Kardamon - wspomaga trawienie, ma właściwości przeciwzapalne, działa antydepresyjnie i jest jednym z najstarszych afrodyzjaków
Czarny pieprz - przyśpiesza metabolizm
Ziele angielskie - poprawia trawienie, ma właściwości rozgrzewające
Gałka muszkatołowa - zwalcza wodne rodniki, działa antydepresyjnie, a także jest afrodyzjakiem
Imbir - zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi, ma właściwości rozgrzewające
Cynamon - poprawia krążenie, źródło błonnika, żelaza i wapnia
Goździki - wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwbakteryjnie, ma właściwości przeciwutleniające



Miód i laska waniliowa do smaku

Woda
Czarna herbata

Aby przygotować domowy koncentrat masala chai w małym garnuszku należy połączyć wszystkie przyprawy z wodą i ustawić na średnim ogniu. Kiedy napar się zagotuje, trzeba zmniejszyć ogień i pozostawić około 15 minut.

Następnie tak przyrządzony koncentrat należy przelać przez sitko, aby pozbyć się resztek przypraw.

W oddzielnym dzbanuszku przygotowałam napar z czarnej herbaty, który połączyłam z koncentratem przypraw. Gotowy napój można przelać do słoika i pozwolić mu ostygnąć zanim się go zakręci.



Moja ulubiona masala chai to połączenie naparu z mlekiem sojowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz