sobota, 25 kwietnia 2015

sałatka z pęczaku

Jakiś czas temu zakupiłam książkę kucharską Jerozolima autorów Ottolenghi Yotami i Tamimi Sami. Urzekła mnie nie tylko swoimi zdjęciami, fantastycznymi przepisami, ale również niesamowitymi historiami opowiedzianymi na kolejnych stronach. Pobudza moją wyobraźnię oraz zmysły, a w szczególności zmysł smaku.
Dzisiaj po raz kolejny po nią sięgnęłam, aby zrobić pyszną sałatkę z pęczaku, idealnie orzeźwiającą na ten ciepły wiosenny dzień.



Do wykonania sałatki potrzebujemy:

kasza pęczak
pietruszka
ser feta
cebule dymki
zielona papryka
za'atar
ziarna kolendry
kumin
ząbki czosnku
orzechy nerkowca
ziele angielskie
oliwa
sok z cytryny
sól


Kaszę pęczak gotujemy w wodzie przez około 30 minut. Ser feta kroimy na kawałki, dodajemy oliwę, za'atar, uprażone i rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry, kumin, delikatnie mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania.
Siekamy natkę pietruszki, kroimy cebule i paprykę, dodajemy 2 ząbki czosnku rozgniecione przez praskę, ziele angielskie, uprażone i grubo posiekane orzechy nerkowca, sok z cytryny oraz oliwę.


Łączymy pokrojone warzywa z pęczakiem, a przed podaniem posypujemy marynowaną fetą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz