środa, 7 października 2015

pieczone cukinie według przepisu mojej mamy

Oryginalnie danie mojej mamy składa się z cukinii i bakłażanów, jednak chyba wybrałam się za późno na zakupy na bazarek, ponieważ żadnego bakłażana nigdzie nie znalazłam. Wspomnienie smaku potrawy mojej mamy było mimo wszystko silniejsze i postanowiłam zrealizować przepis z samymi cukiniami.

Potrzebne składniki


cukinia
cebula
pomidory
ser (ja użyłam sera jadel, może być również mozzarella lub inny ulubiony ser)
świeże zioła
oliwa z oliwek

W garnku należy rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej pokrojoną na małe kawałki cebulę, a następnie dodać pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos.


Na dnie okrągłego żaroodpornego naczynia umieszczamy tak powstały sos pomidorowy, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i ser. Cukinię można również najpierw zgrilować na patelni.



Naczynie umieszczamy w rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku, aż cukinie się upieką, a ser roztopi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz