środa, 14 października 2015

pomidory nadziewane amarantusem i kaszą bulgur

Danie powstało bo dzień był bardzo zimny, ponieważ za oknem był pierwszy w tym roku śnieg, gdyż potrzeba było czegoś ciepłego, co przypomina o letnich wakacyjnych wieczorach i słońcu.


Potrzebne składniki


pomidory
cebula
ser feta
bulgur
amarantus
oliwa z oliwek
sól
oregano (lub inne przyprawy)

Amarantus gotujemy w wodzie w proporcji 1:1 przez około 20 minut. W tym czasie wydrążany pomidory. 


W garnuszku podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę aż się zeszkli, dodajemy do niej pomidory i dusimy pod przykryciem aż powstanie gęsty sos. Następnie dodajemy do niego pokruszony ser feta, odrobinę soli i oregano. Po ugotowaniu amarantusu wsypujemy do niego kaszę bulgur i sos z pomidorów. 



To nadzienie umieszczamy w wydrążonych pomidorach, posypujemy serem feta, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około jedną godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz