poniedziałek, 19 października 2015

roasted zucchini

Mój związek z cukinią jest dosyć skomplikowany. Smakuje mi tylko przyrządzona w określony sposób, jakim jest obróbka w piekarniku. I koniecznie musi być mocno przypieczona, najlepiej z oliwą. Lubię również cukinię grillowaną, lub smażone placuszki z cukinii (które najlepsze robi moja przyjaciółka z Grecji Maria), lecz niestety nie posiadam zbyt szerokich umiejętności w tej materii, wobec czego ograniczam się do prostych przepisów z piekarnika.

Potrzebne składniki


cukinia
pomidorki koktajlowe
parmezan
świeże oregano
oliwa z oliwek



Cukinię należy umyć i pokroić na grubsze plasterki wraz ze skórką. Pomidorki przekroić na pół, poukładać na plasterkach cukinii, a całość posypać listkami oregano, świeżo startym parmezanem i pokropić oliwą z oliwek. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz