piątek, 5 lutego 2016

veggiestan & Burani Bonjon

Burani popularne jest zarówno w Iranie jak i Afganistanie. W pierwszej wersji jego składniki są zblendowane i podawane na zimno, natomiast w drugiej układana są warstwami, kiedy jeszcze są ciepłe.

potrzebne składniki


3 duże bakłażany
sól
oliwa 
1 duża cebula, posiekana
4 duże chili, posiekane (ja w swoim
wykonaniu pominęłam)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
4 pomidory
1 pęczek kolendry, posiekany

na jogurt

450 ml jogurtu
2 łyżki soku z limonki
5-6 ząbków czosnku
garść świeżej posiekanej mięty
sól i pieprz

Bakłażany należy umyć i pokroić na plasterki o grubości 6-7 mm. Posypać je solą a następnie odstawić na około 30 minut, po czym opłukać i wysuszyć. Na patelni zagrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, aż stanie się miękka. Cebulę zdjąć na bok, dolać więcej oliwy i podsmażyć bakłażany z dwóch stron aż się przyrumienią. Bakłażany posypujemy kurkumą, i dodajemy pomidory i kolendrę wraz z usmażoną wcześniej cebulą. Wlewamy odrobinę wody, aby przykryć składniki, przykrywamy, i zostawiamy na wolnym ogniu na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy jogurt dodając do niego sok z limonki, posiekany czosnek, mięte oraz przyprawy do smaku. Odstawiamy, aby dobrze się schłodził.
Aby zaserwować danie, na talerzu układamy warstwę jogurt, na którą kładziemy gotowe bakłażany i tak dalej do wyczerpania składników. Danie należy zaserwować od razu po ułożeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz