czwartek, 4 lutego 2016

veggiestan & persian piroshki

Kolejnym przepisem w książce Veggiestan, za który postanowiłam się zabrać, jest przepis na perskie pierożki. Zabawna jest nauka robienia pierożków z angielskiej książki, które to w dodatku pochodzą z Iranu, skoro jest to tradycyjne polskie danie. Niemniej jednak przepis na ciasto znacznie różni się od naszego, a nadzieje jest bardzo oryginalne.

potrzebne składniki


ciasto

7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłej wody
500 g mąki (dla mnie było to za mało, 
gdyż ciasto było przy tych proporcjach zbyt lepkie)
1 łyżeczka soli
3 jajka
200 ml mleka (ja użyłam ryżowego)
125 g roztopionego masła

nadzienie

4 łodygi selera naciowego
300 g serka wiejskiego
100 g orzechów włoskich
100 g zielonych oliwek
1 żółtko
sól i pieprz

Drożdże i cukier należy wrzucić do miseczki z wodą i odczekać około 15 minut.
Mąkę i sól umieścić w dużej misie. Do dołka zrobionego w mące przelewamy zmieszane z mlekiem i masłem jajka oraz przygotowane drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy ciasto rękami. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.


W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Należy posiekać seler naciowy oraz orzechy i połączyć je z serkiem wiejskim, oliwkami, żółtkiem i przyprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.

Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość należy wyrobić je jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkować i wycinać kółka o średnicy około 9 centymetrów. Ciasto nadziewamy farszem, składamy na pół i formujemy pierogi i odkładamy na około 20-30 minut przykryte ściereczką.

Pierożki można zarówno przysmażyć na patelni, jak i upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około 35 minut. Smakują wybornie zarówno jako ciepła jak i zimna przekąska.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz