czwartek, 10 marca 2016

ciasto z semoliny z kokosem i dżemem pomarańczowym

Przepis pochodzi z książki Jerozolima, a postanowiłam po niego sięgnąć gdyż ostatnio nie mogę wprost najeść się kokosem, domowym mlekiem kokosowym lub kokosowym kremem.

potrzebne składniki


180 ml oleju słonecznikowego
240 ml soku pomarańczowego
160 g dżemu z pomarańczy
4 średnie jajka
otarta skórka z 1 pomarańczy
70 g drobnego cukru do wypieków
70 g wiórków kokosowych
90 g mąki pszennej
180 g semoliny
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
gęsty grecki jogurt do podania

syrop
200 g drobnego cukru do wypieków
140 ml wody
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

Piekarnik należy rozgrzać do 160 stopni. W jednej misce mieszamy olej, sok z pomarańczy, dżem, jajka, skórkę pomarańczową, do momentu rozpuszczenia się dżemu. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki suche i dodajemy je do mokrych.


Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku przez około 45-60 minut.

Gdy pieczenie będzie zbliżało się do końca w rondelku przygotowujemy syrop łącząc jego składniki w rondelku do momentu zagotowania. Po wyjęciu ciasta z piekarnika smarujemy je syropem za pomocą pędzelka kilka razy, aby syrop dobrze wsiąkł w ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz