czwartek, 14 kwietnia 2016

veggiestan & boulanee

Boulanee, lub boulani, czyli afgańskie paszteciki, to kolejny przepis po który postanowiłam sięgnąć. Samo słowo oznacza "nadziewany chleb" i może być wykonywane zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

potrzebne składniki


na ciasto
500 gr mąki (użyłam 250 pszennej i 250 żytniej)
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody

na farsz
2 pory
2-3 cebule dymki
350 gr ziemniaków
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili (pominęłam)
2 łyżeczki soli

Mąkę należy przesiać z solą i dodawać po trochu wody. Następnie wyrabiamy ciasto na gładką konsystencję i odkładamy na około 30 minut przykryte czystą ściereczką.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę i pory dokładnie myjemy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy.


Przygotowane i odłożone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na cienki placek. Za pomocą filiżanki wykrawamy kółka, w których umieszczamy farsz, a następnie formujemy pierożki.


Gotowe pierożki smażymy na oliwie z każdej strony przez około 2 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie odkładamy je na chwilę na papier kuchenny aby odsączyć oliwę.
Pierożki można serwować z gęstym jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz