wtorek, 31 maja 2016

Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Rabarbaru i truskawek ciąg dalszy. Bo przecież teraz na nie sezon. I sezon na ciasta i na ich jedzenie. Chociaż chyba tym akcentem trzeba będzie zakończyć wypieki, na co najmniej miesiąc, i rozpocząć ponownie czas bez słodyczy. Nawet tych wykonanych przez siebie.


potrzebne składniki


2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dźemu truskawkowego (ja użyłam świeżych truskawek)

Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać bardzo dokładnie. Następnie dodajemy cukier puder, śmietanę i zółtko i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki i wklepujemy palcami w dno. Umieszczamy na około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż nabierze złocistego koloru.


Rabarbar należy umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, a następnie wrzucić do rondelka z cukrem i poczekać około 2-3 minut aż puści soki. Rabarbar odsączamy na sitku. Tak samo postępujemy z truskawkami.

na kruszonkę


125 g masła
185 g mąki pszennej
100 g cukru
odrobina ekstraktu z wanilii

Masło roztapiamy w rondelku i gorącym zalewamy wymieszaną mąkę z cukrem i wanilią. Całość zagniatamy.


Przestudzone ciasto smarujemy truskawkami, na nie kładziemy przygotowany rabarbar, posypujemy kruszonką (dodałam do niej jeszcze płatki migdałów) i pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu podajemy ciasto posypane cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz