środa, 25 maja 2016

torcik bezowy z rabarbarem i truskawkami

Jak lepiej uczcić maj niż prawdziwym słodko-kwaśnym tortem bezowym, zajadając się nim podczas ciepłego wieczoru wśród hipnotycznego zapachu bzu? Chyba tylko jego przygotowywanie jest lepsze ze świadomością, że będzie można się tymi zapachami i smakami podzielić...


potrzebne składniki


na blaty bezowe

6 większych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka nalezy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie łyżeczka po łyżeczce dodawać cukru, cały czas miksując. Masa będzie przyjemnie biała, puszysta i bardzo gęsta. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, delikatnie miksujemy. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę dzielimy na cztery, wykładamy na papier do pieczenia w formie 4 okrągłych blatów i pieczemy na raz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 120 stopni przez około 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i pozwolić blatom wystygnąć.


na sos z rabarbaru i truskawek

400 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody

Rabarbar należy umyć i pokroić na kosteczki, truskawki odszypułkować i pokroić na dwie połówki i wymieszać ze sobą. Do garnuszka wsypujemy owoce, dodajemy cukier, zalewamy wodą i stawiamy na ogień pod przykryciem, aż się zagotuje od czasu do czasu mieszając. Kiedy tylko rabarbar zmięknie, zdejmujemy garnuszek z palnika, odcedzamy sos na sitku i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.


na bitą śmietanę

600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder cały czas miksując.

Kiedy wszystkie składniki na torcik są gotowe można zabrać się za jego wykonanie. Torcik jest dosyć nietrwały, wobec czego najlepiej złożyć go przed samym podaniem. Pierwszy blacik bezowy kładziemy na paterze, nakładamy na niego 1/4 bitej śmietany i następnie 1/4 sosu z rabarbaru i truskawek. Postępujemy tak z każdym piętrem dekorując najwyższą warstwę dodatkowymi truskawkami.
Blaty bezowe przepysznie się ciągnęły (pozostawiłam je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na całą noc), a kwaśny smak sosu z rabarbaru i truskawek cudownie przenikał przez ich omdlewającą słodycz...


Przepis został zaczerpnięty z mojej ulubionej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz