wtorek, 4 października 2016

flavors & spices

Około miesiąc temu miałam okazję wybrać się do pakistańskiej dzielnicy w Luton. Niby nic specjalnego w tym się nie wydaje, jednakże gdy tylko weszłam do pierwszego sklepu, w którym można było zakupić absolutnie wszystko (od gum do żucia po buty), nikt nie mógł mnie z niego wyciągnąć. A to głównie za sprawą kilku alejek z przyprawami. Moje dłonie sięgały po wszystko to co nieznane i bezwiednie wkładały to do koszyka na zakupy. Wśród tych niesamowitości trafił się czarny kardamon, kurkuma w korzeniu, nasiona granatu, ale te bardziej egzotyczne widziane po raz pierwszy na oczy to:


Panch Puran, czyli Pięć Przypraw, mieszanka w skład której wchodzą kozieradka, kumin, koper, czarnuszka oraz nasiona czarnej gorczycy. Używana jest ona w kuchni Bangladeszu, wschodnich Indii i Sri Lanki. Przyprawy podsmaża się na oleju bądź maśle Ghee, aby uwolnić wszelkie olejki i aromaty, a następnie dodaje się główne składniki (warzywa, soczewicę).

Pure Qasuri Methi, czyli Fenugreek Leaves, co nie jest niczym innym jak suszonymi liśćmi kozieradki. Nazywane są one też greckim sianem i bożą trawką. Używa się ich przede wszystkim w kuchni tajskiej oraz hinduskiej, wchodzi w skład mieszanki curry i wyżej wymienionej Panch Puran. Liści dodaje się do mięs i dań warzywnych, ale można z nich zaparzyć herbatę (jedna łyżeczka na dwie filiżanki, należy parzyć liście przez pięć minut). W Indiach kozieradka uważana jest za afrodyzjak. Przyprawa ta jest źródłem selenu, żelaza, krzemu i tiaminy.

Kadu Whole Chiretta, czyli coś co było naprawdę ciężko odszyfrować. Odpowiednik w nazewnictwie tej przyprawy to Andrographis Paniculata i wydaje się że brakuje polskiego odpowiednika tej nazwy. Przyprawa ta pochodzi z Indii i Sri Lanki. Znajduje swoje zastosowanie w ziołolecznictwie, gdyż działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz poprawia odporność organizmu. Stosowane jest przy zapaleniach górnych dróg oddechowych, zatok, bólach gardła i katarze. Z tego zioła należy krótko przyrządzić wywar, lub też zaparzać przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz