środa, 8 lutego 2017

veggiestan & Salata Tamr wa Jubnat Feta

Tym razem w podróż kulinarną udałam się do krajów arabskich, gdzie połączenie daktyli i sera, nie jest tak orientalne, jak dla naszych smaków. Może być spożywana tam zarówno na śniadanie, obiady czy kolacje. Jest dosyć pożywna, ale również będzie świetnym akompaniamentem dla dań zawierającyh pomidory.


potrzebne składniki

szuszony na słońcu chleb
oliwa z oliwek
świeża kolendra
rukola
12 świeżych lub suszonych daktyli
150 gr sera feta
75 gr orzechów włoskich
1 cebula

na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki syropu z daktyli
3 łyżeczki octu balsamicznego
świeża mięta
sól

Suszony chlebek (na przykłąd turecki pide, albo perski chlebek barberi, ja użyłam tym razem gotowego suszonego na słońcu chlebka, który jest dosyć miękki; myślę, że do tej roli świetnie by się także nadał kreteński paksimadi) podgrzewamy lekko na patelni z rozgrzaną oliwą, a następnie kiedy ma już złoty kolor i jest kruchy, odkładamy kawałeczki na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszcz.
Listki kolendry mieszamy razem z rukolą i układamy w mieseczce.
Daktyle kroimy i mieszamy delikatnie z serem, oczechami, pokrojoną w paski cebulą oraz suszonym chlebkiem. Następnie tę mieszankę wysypujemy na przygotowaną wcześniej miseczkę z rukolą i kolendrą. Mieszamy ze sobą składniki na sos i całość polewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz