piątek, 24 marca 2017

safflower

Krokosz barwierski to roślina o żółtych kwiatach, które w już w starożytności używane były jako substytut szafranu do barwienia potraw, na co zresztą wskazuje sama nazwa. Napar z kwiatów ma właściwości uspokajające i rozkurczowe. Z kwiatów krokosza można również wyprodukować wino.


Do tej pory zetknęłam się jednak tylko z olejem z nasion krokosza.

Głównym i chyba najważniejszym składnikiem oleju z krokosza jest kwas linolowy, który ma zarówno wiele właściwości zdrowotnych (zapobiega zawałowi serca, udarowi, miażdżycy) jak i kosmetycznych, pomiędzy którymi nawilżanie i regeneracja skóry, zmniejszenie jej przebarwień, a również wzmocnienie włosów. Następnie możemy w nim odnaleźć także kwasu olejowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas linolenowy, kwas arachidowy.
Olej z nasion krokosza jest również naturalnym źródłem witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się skóry i łagodzi objawy nadmiernego wystawienia skóry na działanie promieni UV.
Olej z krokosza bywa więc często stosowany w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej, mieszanej, ze skłonnością do stanów zapalnych. Używany jest także jako czysty olejek do ciała, a także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz